niedziela, 9 października 2011

Grzybowy quiche

Składniki

Ciasto: • 25 dag mąki • 12 dag masła • łyżeczka soli
Nadzienie: • 30 dag grzybów (podgrzybków, koźlarzy, gąsek, opieniek) • 2 cebule • ząbek czosnku • pęczek szczypiorku • 100 ml bulionu z kostki • łyżka sosu sojowego • 2 łyżki masła • 5 jajek • 300 ml śmietany 30% • sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Przygotowanie

1. Ciasto: mąkę przesiać, dodać schłodzone masło i sól, posiekać nożem. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię, wstawić na 30 minut do lodówki. 2. Nadzienie: grzyby oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Cebule i czosnek obrać, posiekać. 3. Masło stopić w rondlu, wrzucić grzyby, dusić 15 minut. Dodać cebulę i czosnek, dusić kilka minut. Szczypiorek posiekać, dodać do grzybów, wlać bulion i sos sojowy, przyprawić. Dusić kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ostudzić. 4. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę, piec 15 minut w temp. 200°C. 5. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić do smaku. 6. Na ciasto wyłożyć grzyby, zalać masą jajeczną, piec 30 minut w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz