poniedziałek, 24 października 2011

Śledzie w sosie smietanowo-majonezowym

Składniki


1/2 kg śledzi matiasów
szkl. śmietany (lub więcej)
3-4 łyzki majonezu
mały kubek jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
cytryna
bialy pieprz
2 jabłka
kilka ogórków konserwowych
2 cebule w kostke




Przygotowanie

Śledzie wymoczyć, pociac w paseczki, jabłka, ogórki, cebulę w kostke. W misce ukłdac warstwami, śledzie, warzywa, skropic cytryna, posypywac pieprzem i tak na zmiane. Zrobic sos; połaczyc składniki: śmietane, maojonez, jogurut, cyrtyne tak by uzyskac smietanowo-kwaśkowaty smak. jelsi bedzie trzeba zmienic proporcje składników. Kazdy jednak ma inne wyczucie smaku. Zalac sledzie, przemieszac. Odstawiac na ok 2 dni. Wtedy sa najlepsze bo sledziki dobrze skruszeją. Jednak raz na dzien naelży przemieszac je i sprobowac sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawic jego smaku po tym jak matiasy pusciły swoj sok. Pychota, lepsze niz ze sklepu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz