wtorek, 11 października 2011

kima - curry z mielonym mięsem

Składniki

2 duże cebule pokrojone w cieniutkie piórka2 drobno posiekane (nie zgniecione!) ząbki czosnkumieszanka przypraw : 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminku, 3/4 łyżeczki kurkumy, 3/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczka soli40-50 dag mielonego mięsa (raczej chudego)2 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego 1 łyżka gheepół puszki mleka kokosowego1 duża pokrojona w kostkę cukinia (wykroić wodnisty środek!)



Przygotowanie

Cebulę i czosnek smażyć na tłuszczu aż zmiękną i lekko się zezłocą, dodać przyprawy i mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i dusić chwilkę na wolnym ogniu.Do cebuli dodać mięso. Smażyć na dużym ogniu aż mięso się zetnie, potem zmniejszyć ogień i gotować ca 30 min - większość płynu powinna odparować.na 10 min. przed końcem gotowania dodać cukinię - powinna trochę zmięknąć, ale pozostać zwarta.Zamiast cukinii można użyć innych ważyw - np. posiekanej marchewki, kalafiora, groszku... Należy je dorzucić trochę wcześniej, gdyż wolniej miękną.Podawać z ryżem jaśminowym i chutneyem.Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz