wtorek, 18 października 2011

Mini pizze z tuńczykiem

Składniki

- 30 dkg mąki


- 2 dkg drożdży


- 2 łyżki oliwy z oliwek


- szczypta cukru


- ok. 200 ml ciepłej wody


- dwie puszki tuńczyka w sosie własnym


- natka pietruszki


- sól, pieprz


- cytryna


- 4 pomidorków koktajlowych bądź plasterki zwykłego pomidora


 






Przygotowanie

Fantastyczne mini pizze z tuńczykiem, ciekawy smak połączenia tuńczyka z cytryną.

 

1. Do przesianej mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody.
2. Dodajemy oliwę z oliwek, cukier i trochu soli. 
3. Ciepłą wodą zarobić jednolite, elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
4. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem, wymieszać z kawałkami miąższu z cytryny i posiekaną natką. Przyprawić.
5. Z ciasta uformować 6 krążków, posmarować pastą, ozdobić pomidorkiem
i plasterkiem cytryny.
6. Ułożyć 4 krążki na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem.
7. Piec w 250 stopniach przez ok. 8-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz