sobota, 8 października 2011

Cebulaki

Składniki

CIASTO:


2,5- 3 szklanki mąki


szczypta soli


1 jajko


2 łyżki oliwy (ewnetualnie olej)



ROZCZYN:


1 łyżeczka cukru


30 g drożdży


3/4 szklanki mleka



DODATKOWO:


4 średnie cebule


sól, pieprz- do smaku


1/2 łyżeczki oregano


5-6 łyżek startego sera żółtego


ketchup



*1 szklanka to ok 250 ml





Przygotowanie

Przygotowujemy rozczyn: letnie mleko mieszamy z cukrem i drożdżami- odstawiamy do wyrośnięcia.

W czasie kiedy rozczyn rośnie, kroimy drobno cebulę i podsmażamy, przyprawiamy do smaku.

Kiedy rozczyn jest wyrośnięty mieszamy ze składnikami na ciasto i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na równe części- formujemy kulki i spłaszczamy, smarujemy ketchupem, kładziemy na całej powierzchni cebulę i posypujemy startym serem i dajemy od razu do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180º przez około 15 minut

* Podczas wyrabiania ciasto może być mało zwarte, wtedy należy dodać więcej mąki.      

** Można oprócz cebuli dodać też podsmażone pieczarki lub plasterek szynki. 

                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz