piątek, 14 października 2011

Paella z Malagi

Składniki

1 mały kurczak (podzielony na małe cząstki)
sól, pieprz, sproszkowana papryka
4 łyżki oleju z oliwek
2-3 cebule
1 ząbek czosnku
50 g krewetek
1 strąk czerwonej papryki
250 g pomidorów
3 łyżki masła
250 g świeżych małż morza północnego
250 g świeżych małż o muszlach w kształcie serca
250 g pełnoziarnistego ryżu
1/2 l bulionu z kury
szafran
100 g czarnych oliwek
300 g ugotowanych krabów
sok z 1 cytryny
kilka listków szałwi
1 limonka pokrojona w ćwiartki.
2 łyżki zielonego groszku (konserwowego)
     

         
   






Przygotowanie

Mięso wymyć pod gorącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, sproszkowaną papryką oraz olejem i pozostawić na 2-3 godziny. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski. Pomidory umyć i poćwiartować. Rozgrzać masło i krótko smażyć na nim kawałki mięsa po obu stronach. Następnie mięso wyjąć i pozostawić do osuszenia. Na pozostałym tłuszcz usmażyć krewetki. Wyjąć. Do pozostałego na patelni tłuszczu dolać nieco wody. W powstałym wywarze dusić cebulę, czosnek i paprykę. Małże dokładnie umyć szczoteczką, wybierając jedynie zamknięte muszle ( otwartych muszli nie używa się, ponieważ są niedobre ). Ryż wsypać do "paellery" czyli specjalnej patelni, w której tradycyjnie przygotowuje się paellę (można ją zastąpić normalną patelnią o obwodzie przynajmniej 35 cm i o wysokim brzegu). Zagotować bulion, zalać nim ryż i mieszając zagotować na dużym ogniu. Patelnię zdjąć z ognia. Szafran rozpuścić w wodzie i wymieszać go z ryżem. Solą doprawić ryż do smaku. Jarzyny, pomidory i oliwki dodać do ryżu. Mięso kurczaka, małże, krewetki i kraby równomiernie rozmieścić na ryżu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni i na dole piekarnika ustawić nie przykrytą patelnię z paellą. Zapiekać ok 20 min (do miękkości ryżu). Przed podaniem udekorować ćwiartkami limonki.

Uwaga !!!! Potrawę tę należy podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Odgrzewana traci na smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz