środa, 19 października 2011

Ziemniaczana babka z żeberkami i grzybami

Składniki

1,5 kg ziemniaków
0,50 kg grzybów (mogą być i pieczarki)
3 duże cebule
3 jaja
4 łyżki mąki pszennej
 szklanka mleka
1 kg żeberek
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
olej do smażenia

śmietana do polania





Przygotowanie

Cebulę i grzyby posiekać i powoli dusić na oleju pod przykryciem.
Żeberka pokroić na kawałki przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i podsmażyć.
Obrane ziemniaki utrzeć na tarce najdrobniejszej ( mozna przepuścić przez sokowirówkę) odcisnąć, zlać wodę a krochmal dodać do startych ziemniaków.
Do ziemniaków wbić jaja,wlać mleko,  wsypać mąkę, grzyby, całość wymieszać -przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Włożyć masę do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką.
Na wierzchu ułożyć żeberka razem z wytopionym tłuszczem.
Piec około 80 minut w temperaturze 150°C.
Gotową, gorącą babę jeżeli ktoś lubi może polać lekko kwaśną śmietaną

Można zamiast żeberek ułożyć na wierzch (przyprawione) surowe nóżki kurze lub piersi lub inne mięso.

Tak jadali nasi przodkowie na wschodnich kresach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz