poniedziałek, 24 października 2011

Spaghetti bolognese

Składniki


makaron spaghetti 0,5 paczki
mięso mielone wieprzowo-wołowe 30 dag.
przecier pomidorowy w kartoniku (pól opakowania) lub pomidory  w puszcze
1 cebula
3 ząbki czosnku
oregano
bazylia
sól
pieprz 
olej lub oliwa do smażenia
żółty ser do dekoracji




Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. 

Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone (dobrej jakości)  Wszystko smażymy do momentu wytopienia się tłuszczu - ok 15 min. 

Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami wg uznania. Polecam dodać więcej oregano, potrawa zyskuje na smaku. Przesmażamy chwilkę i dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli używasz pomidorów w puszcze trzeba je najpierw zmiksować blenderem i dopiero dodać do mięsa. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec duszenia można dodać jeszcze ząbek czosnku dla wyraźniejszego smaku.

Makaron polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.

Przepis jest sprawdzony wielokrotnie,  proste i bardzo smaczne. Polecam 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz