piątek, 7 października 2011

Szarlotka

Składniki

Ciasto :

- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. kaszy manny
- 2 łyżeczki przoszku do pieczenia
- 1 i 3/4 szkl. cukru



Nadzienie :

- 2,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
 


Na wierzch :

- 150 g masła









Przygotowanie

Składniki na ciasto wymieszać i przedzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na tarce ( na grubych oczkach ), dodać cukier i cynamon. Wymieszać i podzielić na 2 części. Na wysmarowaną masłem blachę ( 25 cm x 40 cm) wyłożyć 1/3 sypkich składników ( na ciasto) . Na to wyłożyć 1/2 jabłek, 1/3 sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Masło pokroić na cieniutkie plasterki i ułożyć je na wierzchu ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 55 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz