wtorek, 18 października 2011

Żeberka z kapustą i warzywami z jednego gara kasi

Składniki


ok. 1/2 kg żeberek


ok. 6 ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
2 kostki rosołowe
4 ziarna pieprzu
3 ziarna jałowca
garść suszonych grzybów
vegeta
3 liście laurowe
woda


ok 1/2 kg kapusty kiszonej
5 łyżek powideł śliwkowych


2 cebule
1/2 szkl. mleka
2 łyżki mąki






Przygotowanie

Do garnka wkładamy pocięte na większe kawałki żeberka i suszone grzyby. Dodajemy kostki rosołowe, pieprz, jałowiec, liście laurowe i ok 1 łyżeczki vegety. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 min.  Do gotujących się żeberek dokładamy pokrojoną w większe plastry marchewkę i pietruszkę. Dokładamy obrane ziemniaki, pocięte na 4 części. Gotujemy kolejne 20 min. Do garnka dokładamy kapustę i powidła. Gotujemy kolejne 15 min.
W tym czasie na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli posypujemy ja mąką, ok. 1 min podsmażamy. Mieszając zalewamy mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do garnka z żeberkami. Gotujemy ok. 2 min.
Obiadek z jednego garnka. Pycha!


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz