sobota, 11 lutego 2012

Wykwintne udka kurczaka w winie-jedno garkowe

Składniki

3 Lyzki oleju
10dag boczku wedzonego
2 pory
2zabki czosnku
30dag pieczarek
4 udka z kurczaka
biale wino pol wytrawne albo wytrawne




Przygotowanie

na oleju podsmazyc boczek pokrojony w kostke
pokroic pory w talarki(biaie czesci) i dodac do boczku
pieczarki pokroic-niezbyt drobno,dodac do garnka
udka kurczeka przekroic,zdiac skore i wyjac kosci,dodac do garnka,posolic, popieprzyc(jesli boczek byl slony uwazac z sola)ja dodaje mini kosteczki czosnku i papryki.dodac pwecisniety czosnek
wszystko zalac winem i gotowac na malym ogniu pod przykryciem 40 minut
  podawac z makaronem albo ryzem-sos mozna zagescic maka.Jak kto lubi....Zycze smacznego

PS.zamiast udek mozna dodac poiersi a zamiast pieczarek innych grzybow.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz