Składniki
2 łyżki świezego masła1 poszadkowana cebula25 dag swieżych grzybów pokrojonych w plasterki(mogą być leśne - prosto z zamrażarki lub boczniaki)szklanka wody2 l wody + 3 kostki rosołowe drobiowe lub bulion z oliwekgarść mrożonych warzyw pokrojonych w paski
2 ząbki czosnkuprzyprawa do flaków (albo :majeranek, bazylia,pieprz,pieprz ziołowy,ziele angielskie ,kolendra,liść laurowy,papryka słodka,gałka muszkatołowa)serek topiony kremowy bułeczka świeża lub bagietka
Przygotowanie
na maśle odsmażyć posiekaną w grubą kostkę cebulęzalać szklanką wodydodać grzyby lekko obgotowaćw drugim garnku ugotować wodę razem z kostkami rosołowymi i mrożoną włoszczyzną oraz dwoma ząbkami czosnku (tylko obrać nie kroić , nie siekać - po ugotowaniu i tak się da łyżką rozetrzeć bez żadnego wysiłku )jak włoszczyzna będzie miękka - połączyć obydwa wywary i zagotować doprawić przyprawami jak flakiw rondelku z niewielką ilością zupy rozpuścić kostkę topionego serka i dodać do zupypodawać jak flaki z bułeczką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz