poniedziałek, 13 lutego 2012

Swieże grzyby-zupa niekonwencjonalna

Składniki

2 łyżki świezego masła1 poszadkowana cebula25 dag swieżych grzybów pokrojonych w plasterki(mogą być leśne -  prosto z zamrażarki lub boczniaki)szklanka wody2 l wody + 3 kostki rosołowe drobiowe lub bulion z oliwekgarść mrożonych warzyw pokrojonych w paski
2 ząbki czosnkuprzyprawa do flaków (albo :majeranek, bazylia,pieprz,pieprz ziołowy,ziele angielskie ,kolendra,liść laurowy,papryka słodka,gałka muszkatołowa)serek topiony kremowy bułeczka świeża lub bagietka




Przygotowanie

na maśle odsmażyć posiekaną w grubą kostkę cebulęzalać szklanką wodydodać grzyby lekko obgotowaćw drugim garnku ugotować wodę razem z kostkami rosołowymi i mrożoną włoszczyzną oraz dwoma ząbkami czosnku (tylko obrać nie kroić , nie siekać - po ugotowaniu i tak się da łyżką rozetrzeć bez żadnego wysiłku )jak włoszczyzna będzie miękka -  połączyć obydwa wywary i zagotować doprawić przyprawami jak flakiw rondelku z niewielką ilością zupy rozpuścić kostkę topionego serka i dodać do zupypodawać jak flaki z bułeczką  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz