piątek, 10 lutego 2012

Ciasto na oleju z owocami

Składniki


szklanka cukru,
torebka cukru waniliowego,
cztery jajka,
1,5 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka octu lub soku z cytryny,
4-6 łyżek oleju,
0,5 kilo owoców (mogą być truskawki, wiśnie, rabarbar, jabłka, ciasto jest ze wszystkimi przepyszne :))




Przygotowanie

Cukier, jajka i cukier waniliowy miksować przez dziesięć minut na wysokich obrotach. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia razem. Wsypywać mąkę do zmiksowanego ciasta (teraz już nie miksować, tylko najlepiej mieszać drewnianą łyżką). Osobiście przesiewam mąkę przez sitko, wtedy ciasto wychodzi bardziej puchate. Pomieszać razem ocet i olej w szklance i powoli wlewać do mieszanego ciasta. Formę nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą (można ewentualnie wyłożyć papierem, tylko wtedy mogą się do niego poprzyklejać owoce, które opadną ) Wlać ciasto do formy i ułożyć owoce (nie przyciskać! Wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że nie opadną na dno :)) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. godziny. Pałaszować :D
Do ciasta naprawdę pasują wszystkie owoce, tutaj mam wersję akurat z wiśniami: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz