czwartek, 2 lutego 2012

Knedliki z gruszkami

Składniki





2-3 duże gruszki
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżka cukru
0,5 kg gotowanych ziemniaków
10 dag kleiku ryżowego(grysiku)
10 dag mąki pszennej
2 łyżki masła



2 jajka
sól
szczypta cynamonu
3 łyżki mielonych orzechów
2 łyżki cukru pudru
bita śmietana




Przygotowanie

Gruszki obieramy,odrzucamy gniazda nasienne,kroimy w kostkę i zagotowujemy w małej ilości wody z dodatkiem skórki cytrynowej i cukrem. Wyjmujemy i osączamy na sicie. Mielimy ziemniaki,łączymy z kleikiem ryżowym (grysikiem), mąką,jajkami, szczyptą soli i cynamonu,na koniec formujemy kule i lekko spłaszczamy, nadziewamy cząstkami owocu i formujemy knedliki(łatwiej formować knedliki, gdy ręce są wilgotne). Wrzucamy na osoloną,gotującą sie wodę i gotujemy ok.15 minut. Mieszamy cukier puder z mielonymi orzechami,obtaczamy w nim gorące knedliki i podajemy na gorąco. Warto podać do tego jeszcze bitą śmietanę, wtedy to naprawdę ambrozja. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz