środa, 1 lutego 2012

Nalewka na kwiatach lipy

Składniki

Pół litra wody zagotować z kilkoma goździkami, przestudzić, dodać dwie szklanki płynnego miodu lipowego, wymieszać i wlać pół litra spirytusu. Przelać do słoja, szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na sześć tygodni, od czasu do czasu poruszając słojem, aby składniki dobrze się wymieszały.
Zebrać dwie szklanki kwiatów lipy, umyć, osuszyć i wrzucić do wcześniej przygotowanej nalewki. Poruszać słojem i sprawdzić, czy płyn pokrywa kwiaty. Odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce.
Przygotować zaprawę. Skórkę z dobrze umytej limonki, cienko okrojoną, bez białego miąższu, zalać w buteleczce pięćdziesięcioma mililitrami spirytusu i odstawić szczelnie zakorkowaną na dwa dni.
Przefiltrować nalewkę na kwiatach lipy i dodać do niej przefiltrowaną zaprawę na skórce z limonki oraz przefiltrowany sok z jednej limonki lub połówki cytryny. Odstawić na trzy tygodnie, ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce
na pół roku.



Przygotowanie

Im starsza tym lepsza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz