czwartek, 23 lutego 2012

Sałatka z makaronu ryżowego z kurczakiem

Składniki

1 opakowanie makaronu ryżowego nitki - 200 gr,


<  1 podwójna pierś z kurczaka,


<  1 puszka lub słoiczek mini marchewki w zalewie 25-30 dag,


<  1 słoiczek /ok.500 ml/ pieczarek marynowanych,


<  1 ząbek czosnku,


<  4 łyżki kopiaste majonezu,


2 łyżki jogurtu naturalnego,


<  pęczek szczypiorku,


sól, pieprz, delikat czerwony do mięs, olej do smażenia,





Przygotowanie


Makaron zalać wrzątkiem, po 3 minutach zlać wodę i pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i delikatem. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor i dodać do makaronu razem z tłuszczem z pieczenia. Ostudzić.
Marchewki i pieczarki odcedzić. Większe marchewki pokroić skośnie na mniejsze części, a pieczarki na ćwiartki. Dodać do makaronu razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Majonez połączyć z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek. Powstałym sosem zalać sałatkę. Całość doprawić solą i pieprzem ewentualnie odrobiną cukru i dobrze wymieszać.

Jeżeli nam się uda to byłoby dobrze aby sałatkę chociaż trochę schłodzić.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz