piątek, 3 lutego 2012

Kulebiak kapuściany

Składniki

opakowanie ciasta francuskiego, 1/2 kg kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 cebule, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, skórka otarta z cytryny, listek laurowy, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, szczypta zmielonego jałowca, jajko, sól, pieprz, olej.



Przygotowanie

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy 20 minut, odcedzamy i kroimy. Kapustę siekamy. Zalewamy wywarem z grzybów, dodajemy przyprawy bez jałowca i skórkę z cytryny. Gotujemy 30 minut. Cebule siekamy, mieszamy z grzybami i podsmażamy 10 minut na oleju. Dodajemy do kapusty, doprawiamy jałowcem i gotujemy, aż płyn odparuje. Mieszamy z posiekanymi jajkami i orzechami. Listek laurowy wyjmujemy. Rozwijamy ciasto. Odkrawamy z dłuższego boku pasek o szerokości 2cm i wycinamy z niego dekoracje na wierzch kulebiaka. Resztę ciasta rozwałkowujemy. Na połowie placka, wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i przykrywamy resztą ciasta. Zlepiamy brzegi. Przylepiamy dekoracje i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Robimy dziurki, aby farsz mgł parować w czasie pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz