środa, 1 lutego 2012

feta imprezowa

Składniki

cisto naleśnikowe:

3 jajka,1 i 1/3 szklanki mąki,szklanka mleka,szklanka wody,sól,2 łyżeczki oleju,4 łyżeczki kolendry,4 łyżeczki posiekanej czerwonej chilli (jak ktoś lubi ostre to może być z pestkami),40 dag fety,

sos:

75 g wiórków kokosowych,75 g kolendry,75 g posiekanej mięty,drobno posiekane zielone chilli (bez pestek),ząbek czosnku,sok z 1 limonki,2 łyżeczki cukru,300 ml jogurtu naturalnego,sól

kolendra i mięta w oryginalnym przepisie gazetowym są świeże, ale można użyć suszonych w mniejszej ilości





Przygotowanie

składniki sosu zmiksować w blenderze, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji - (można podkolorować barwnikiem spożywczym na zielono, bo sos sam w sobie jest blady), gotowy sos wstawić do lodówki, jajka zmiksować w wodą i mlekiem, dodać mąkę i sól, następnie wymieszać z chilli i kolendrą, usażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju, wszystkie naleśniki ułożone piętrowo poroić w paski ok. 2 cm szerokości, fetę pokroić w kwadraty o boku 2 cm, zawijać w paski naleśników i nabijać na wykałaczki przed podaniem można podgrzać w piekarniku - podawać z sosem 

 

 feta w naleśnikach fantastycznie sprawdza się na każdej imprezie 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz