poniedziałek, 27 lutego 2012

Róże karnawałowe

Składniki


30 dkg mąki
5 żółtek
3 łużki gęstej śmietany
łyżka octu
tłuszcz do smażenia
cukier puder
sól
proszek do pieczenia
konfitura lub dżem




Przygotowanie

Do przesianej mąki dodać żółtka,śmietanę,ocet,proszek do pieczenia i szczyptę soli.Wymieszać i starannie wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki.Następnie rozwałkować ciasto.Wykrawać z ciasta krążki w 3 rozmiarach i naciąć je na obwodzie 5 razy.Środki krążków posmarować białkem,układać je jeden na drugim,przycisnąć w środku aby się zlepiły.Tak przygotowane ciastka smażyć w gorącym tłuszczu układając je płatkami do dołu.Usmażone wykładać na papier,a następnie posypać cukrem pudrem.W środek róży włożyć odrobinę dżemu lub konfitury.

 

 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz