środa, 8 lutego 2012

Bombowe pierogi z szynką i serem

Składniki

NA CIASTO:
-0,5 kg mąki
-220 ml wody
-1 żółtko
-1 łyżeczka masła
-szczypta soli

FARSZ:
-10 dag wędzonej szynki
-10 dag żółtego sera (tartego)
-1 jajko
-szczypta gałki muszkatałowej
-tarta bułka



Przygotowanie

CIASTO:
Mąkę,żółtko, masło i sól rozetrzeć i mieszając dolewać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto.Rozwałkować je na stolnicy. Szklanką wykrawać z niego kółka. Na każde nałożyć trochę farszu i sklejać zgrabne pierożki.
Gotować w osolonym wrzątku, jak to pierogi :)

FARSZ:
Szynkę dość drobno posiekać. Dodać do niej surowe jajko, ser i gałkę muszkatałową. Całość wymieszać i dodać tyle tartej bułki, aby nadzienie uzyskało dość gęstą konzystencję. Gotowe!

Podawać polane roztopionym masłem i posypane tartym serem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz