piątek, 17 lutego 2012

Sos pomidorowy na sposób francuski

Składniki

5 kg pomidorów,
50 dag cebuli,
2 nieduże główki czosnku.
3-4 listki laurowe,
pieprz mielony,
sól, cukier,
2-3 g estragonu,
oliwa lub olej



Przygotowanie

Umyte pomidory pokroić. Cebulę oczyścić i posiekać. Czosnek oczyścić i drobno posiekać. Wszystkie warzywa z przyprawami rozgotować pod przykryciem, przetrzeć przez sitoi nadal podgrzewać (ok. 2 godz.) mieszając, aż sos osiągnie odpowiednia konsystencję. Gorący przełożyć do słoików i gdy przesłygnie, nalać do pełna cienką warstwę oliwy (oleju). Zakręcić.







źródło: Zdzisława Skrodzka "Kompoty marynaty dżemy"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz