piątek, 24 lutego 2012

Duszona marchewka z groszkiem

Składniki


4-5 średniej wielkości marchewki
1 puszka groszku konserwowego
odrobina wody
sól
cukier
2 łyżki masła
niecała łyżka mąki pszennej




Przygotowanie

Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wlać odrobine wody (ok 5/6 łyżek), wsypać trochę soli (niecałe pół łyżeczki) i cukru (ok 3-4 łyżeczek). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Jak marchewka będzie  miękka (tylko nie za miękka, żeby przy mieszaniu nie zrobiła się ciapa) dodajemy osaczony groszek konserwowy, a na końcu zalewamy zasmażką i jeszcze chwilkę mieszamy.
Wedle własnego gustu można jeszcze bardziej doprawić cukrem.
Marchewkę można odgrzewać, należy cały czas mieszać bo łatwo ją przypalić.

Przepis na zasmażkę:
Roztopić na małym ogniu masło, następnie dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.

Marchewka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobra.
U mnie się to jada jako dodatek do mięs, ziemniaków, frytek.

Polecam, bo jest naprawdę pyszne. p.s. przepis z domu rodzinnego, od mojej mamy. Wpisałam to, bo mój brat nie daje mi żyć, twierdzi, że ukradłam ten przepis :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz