sobota, 4 lutego 2012

Kurczak pod beszamelem

Składniki

filet z kurczakaćwiartka kurczaka (udko)2 marchewki2 pietruszkikilka różyczek brokułaziele angielskielistek laurowysól, pieprz ziarnistyna beszamel:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki2 szklanki mlekaszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprz



Przygotowanie

Mięso opłukać, podzielić na mniejsze kawałki, marchew i pietruszkę obrać i pokroić na duże kawałki. Do gotującej się, osolonej wody z przyprawami wrzucić mięso i warzywa, gotować, aż będą miękkie, wrzucić brokuła i gotować jeszcze 2 min. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać(ma być bez grudek). Stopniowo dolewać mleko, ciągle mieszając. Zagotować sos, zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką. Mięso i warzywa wyjąć z wody, polać beszamelem i podawać.
przepis pochodzi z gazetki Alma Market 18/06

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz