wtorek, 28 lutego 2012

Kremowa zupa pieczarkowa

Składniki

30 dag pieczarek1 cebula4 łyzki masła3 łyżki posiekanej natki pietruszki4 łyzki mąki3/4 litra bulionu warzywnegosól, biały pieprz1/2 szklanki śmietany



Przygotowanie

Pieczarki oczyścić, umyć pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, podsmażyć cebulke i pieczarki, dodac połowę natki, wymieszaćW drugim naczyniu roztopić pozostałe masł, wsypać mąkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzic gorącym wywarem. Kilkakrotnie zagotować zupę, mieszając, doprawić pieprzem i solą.Następnie dodać pieczarki z cebulą i śmietanę, zamieszać. Zupę przelać do talerzy i każdą porcję posypać pozostałą natką.Bardzo smaczna zupka. Gorąco polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz