środa, 1 lutego 2012

Biale kluski z jajkiem

Składniki

ok 2,5 kg ziemniaków


2 jajka


30 dag mąki ziemniaczanej


szczypta soli


 





Przygotowanie

Ziemniaki obrac i ugotowac. Odrobine schlodzic.Przecisnac przez praske do ziemniakow lub zmielic w maszynce do miesa (na malych oczkach).

W misce podzielic ziemniaki na 4 czesci,jedna czesc wybrac i wsypac w to miejsce make ziemniaczana,wbic jajka,wsypac szczypte soli,dokladnie wyrobic ciasto.

                          

Formowac w dloniach z ciasta kulki,odrobine je splaszczyc,i zrobic palcem dziurke( w powstalym zaglebieniu wspaniale zostaje potem sosik).

                          

Na osolony wrzatek wkladac kluski,gotowac ok 2 minut po wyplynieciu klusek na powierzchnie.

                          

Z ilosci podanych w przepisie wychodzi ok 30 klusek.

                           

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz