wtorek, 28 lutego 2012

pyszna zupka fasolowa mojej babci w wersji oryginalnej i dietetycznej

Składniki

baza:
1 kg fasolki kolorowej "orzełek"
3 duże marchewki
1 duża pietruszka
1 mały seler
2 duże cebule
olej
sól, pieprz, kucharek, majeranek
wersja tradycyjna:
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 kg boczku wędzonego
wersja dietetyczna:
2 podwójne piersi z kurczaka




Przygotowanie

Oryginał: -fasolkę zalać letnią wodą i moczyć ok. 2,5 h. -fasolę przełożyć do garnka w którym bedziemy gotować, włożyć boczek w kawałku, zalać świeżą wodą i gotować ok. 1 h. -po tym czasie włożyć obraną marchewkę, pietruszkę i selera i gotować jeszcze ok. 1 h aż warzywa będą miękkie. -po tym czasie wyciągamy warzywa i boczek i odstawiamy aby trochę przestygły. -ceulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy do fasoli. -warzywa kroimy w kosteczkę a boczek w słupki i dodajemy do zupy. -z mąki i masła robimy zasmażkę i zagęszczamy nia zupkę. -przyprawiamy do smaku i gotowe ;) SMACZNEGO!!! Wersja dietetyczna: -fasolę również moczymy i gotujemy ale bez boczku. -z warzywami postępujemy tak samo jak w oryginale. -zamiast zasmażki miksujemy blenderem ok. 1/3 fasoli z zeszkloną cebulką i takim przecierem zagęszczamy zupkę. -na sam koniec dodajemy pokrojonego w paski i ugotowanego osobno kurczaka. -doprawiamy do smaku i gotowe ;) SMACZNEGO!!! Zupkę można też zrobić wogóle bez mięsa i też jest bardzo dobra. Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz