niedziela, 5 lutego 2012

Szarlotka z kremem od Arribeth

Składniki


Ciasto:


30 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 15 dag masła, 2 żółtka.


 


Nadzienie:


1 kg jabłek, 15 dag cukru, migdały, rodzynki, cukier waniliowy, olejek cytrynowy.


 


Krem:


1,5 szklanki mleka, 10 dag cukru, 5 dag mąki, 10 dag masła, 3 żółtka.


 


Piana:


5 białek, ½ szklanki cukru, wiórki kokosowe.





Przygotowanie

Zagnieć kruche ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm, ułóż w formie i podpiecz na jasnozłoty kolor.

 

Jabłka obierz, poszatkuj, dodaj olejek, bakalie, cukier i wanilię. Wymieszaj i usmaż do miękkości. Gdy jabłka ostygną wyłóż je na podpieczone ciasto.

 

1 szklankę mleka zagotuj z masłem i cukrem, resztę mleka zmiksuj z żółtkami i mąką, wlej do wrzącego mleka i ugotuj budyń. Zastaw masę z ognia, mieszając ostudź, wyłóż na jabłka. Piecz 20-30 minut w 180 C.

 

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem, wyłóż na krem, zapiekaj jeszcze 10-15 minut, aż piana się lekko zrumieni.

 

Najlepsze na ciepło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz