środa, 1 lutego 2012

Sałata z grzankami czosnkowymi

Składniki

- ½ główki kruchej sałaty
- 2 małe cebule
- 6 pomidorów koktajlowych
- 1 strąk żółtej papryki
- 25 dag marchewki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- ½ ogórka sałatkowego
- 3 kromki pieczywa tostowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 dag masła lub margaryny
- 10 dag majonezu
- 15 dag jogurtu naturalnego
- 10 dag keczupu
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, odrobina cukru



Przygotowanie

Sałatę dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Porwać liście na kawałki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, zetrzeć na grubej tarce. Tuńczyka osączyć z zalewny, rozdrobnić widelcem na kawałki. Pomidory podzielić na ćwiartki. Ogórek umyć, podzielić wzdłuż na połowę, pokroić na kawałki. Tosty pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wrzucić tosty wraz z czosnkiem na rozgrzaną patelnie z tłuszczem, zrumienić na złoty kolor.

SOS:
I  Majonez rozetrzeć z jogurtem naturalnym .
II Rozetrzeć majonez, jogurt naturalny i keczup. Doprawić do smaku solą, pieprzem, startym chrzanem i cukrem.

Szczypiorek opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Sałatę wymieszać z ¾ cebuli, pomidorami, papryką, ¾ startej marchewki, ogórkiem i tuńczykiem.Wstawić na 20 do lodówki. Rozłożyć sałatę na talerzach, posypać szczypiorkiem, resztą marchewki i cebuli. Wszystkie porcje udekorować dużym kleksem sosów. Sałate serwować z grzankami czosnkowymi.

Czas przygotowania: 55 minut
Składniki na 4 porcje
1 porcja = 430 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz