niedziela, 20 maja 2012

Zupa kurkowa - urlopowa

Składniki

• 4 garście kurek (świeżych, a jeżeli kurki można zamrażać - a tego nigdy nie robiłam, więc nie wiem - to pewnie i mrożone są ok :)
• 2 -4 łyżki śmietany
• 2 cebule
• sól i pieprz mielony
• 3-4 ziemniaki
• zielona pietruszka
• 2 łyżki smalcu
• litr wywaru z warzyw




Przygotowanie

Przepis stworzony w trakcie wakacji na Suwalszczyźnie.

Na patelni rozgrzewamy smalec, wsypujemy pokrojone grzyby. Smażymy 10 minut. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy razem drugie 10 minut. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, mieszamy, dalej smażymy 5 minut i wkładamy wszystko do garnka, zalewamy wywarem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Wyłączamy gaz i po 2 minutach dodajemy do zupy śmietanę, ostrożnie rozprowadzając ją gorącą zupą w kubeczku lub chochli. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz