niedziela, 13 maja 2012

Loco loco - przepis autorski

Składniki

2 małe koncentraty pomidorowe w puszce
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
100 g sera pleśniowego niebieskiego (np. Lazur, Roquefort, Gorgonzola)
6-8 grubych plastrów żółtego sera
sól
pieprz
mielone chili
olej
woda



Przygotowanie

1) Sos
Na oleju przysmażamy cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy koncentraty pomidorowe i dolewamy pół szklanki wody. Solimy, pieprzymy, dajemy mielone chili. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilkanaście minut.
2) Mięso
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Gdy będzie się nagrzewał, przygotowujemy wkład: na folii aluminiowej/desce/stole rozsypujemy mielone chili (można kupić różne rodzaje np. pestki suszone, węgierskie, hiszpańskie, indyjskie, itd. - warto urozmaicić repertuar ostrości), pieprz i sól. Mieloną wołowinę wytarzać w przyprawach i dobrze ugnieść, by równomiernie rozprowadzić "ogień". Następnie kroimy niebieski ser w kostkę i ugniatamy razem z mięsem.
3) Wkład właściwy
Wlewamy troszkę sosu do blaszki lub naczynia żaroodpornego, układamy równo mięsko ugniecione z serem na sos, następnie zalewamy jeszcze raz warstwą sosu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut. Następnie układamy grube plastry żółtego sera na wierzchu naszego dania, by przykryć je w całości. Najlepiej gdyby był to ser bez dużych dziur, aby za bardzo nie przeciekał sos na wierzch. Pieczemy kolejne 5-10 minut (żeby się ser zapiekł, ale nie spalił).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz