czwartek, 24 maja 2012

pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Składniki

CIASTO :

mąka pszenna
wrzątek

FARSZ:

50 dag kiszonej kapusty
kostka rosołowa
20 dag pieczarek (może być więcej, jak kto lubi ;))
cebula
2 łyżki masła lub margaryny
sól, pieprz, papryka ostra

OKRASA:



cebula
tłuszcz




Przygotowanie

Farsz: kiszoną kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wrzątku i dodać kostkę rosołową. Zagotować i gotować na małym ogniu 30 min, pod przykryciem, odparować.

Oczyszczone (ja obieram ze skórki) pieczarki i obraną cebulę drobno pokroić (pieczarki w kosteczkę lub cienkie plasterki). Usmażyć razem na rozgrzanym maśle, przyprawić (najlepiej najpierw zarumienic cebulke, a dopiero potem dodać pieczarki). Włożyć kapustę (kapuste posiekać na drobno) i przez chwilę razem smażyć, często mieszając. Odstawić do ostudzenia.

Ciasto: mąkę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. na 1/2 kg ok. szklanki wrzątku. Wszystko wymieszać dalikatnie łyżką, gdy wystygnie zagnieść  (w razie potrzeby dodać mąki lub wrzątku).

P.S. Przepis na ciasto wg koma305 :)

Kolejno każdą część ciasta cienko rozwałkować, wykroić szklanką krążki o średnicy około 7 cm. Pośrodku każdego ułożyć łyżkę farszu i zlepić pierogi. Wrzucać je partiami do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku.

Zamieszać, przykryć i gdy pierogi wypłyną, odkryć je i gotować jeszcze 2–3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Podawać polane podsmażoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz