Składniki
CIASTO :
mąka pszenna
wrzątek
FARSZ:
50 dag kiszonej kapusty
kostka rosołowa
20 dag pieczarek (może być więcej, jak kto lubi ;))
cebula
2 łyżki masła lub margaryny
sól, pieprz, papryka ostra
OKRASA:
cebula
tłuszcz
Przygotowanie
Farsz: kiszoną kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wrzątku i dodać kostkę rosołową. Zagotować i gotować na małym ogniu 30 min, pod przykryciem, odparować.
Oczyszczone (ja obieram ze skórki) pieczarki i obraną cebulę drobno pokroić (pieczarki w kosteczkę lub cienkie plasterki). Usmażyć razem na rozgrzanym maśle, przyprawić (najlepiej najpierw zarumienic cebulke, a dopiero potem dodać pieczarki). Włożyć kapustę (kapuste posiekać na drobno) i przez chwilę razem smażyć, często mieszając. Odstawić do ostudzenia.
Ciasto: mąkę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. na 1/2 kg ok. szklanki wrzątku. Wszystko wymieszać dalikatnie łyżką, gdy wystygnie zagnieść (w razie potrzeby dodać mąki lub wrzątku).
P.S. Przepis na ciasto wg koma305 :)
Kolejno każdą część ciasta cienko rozwałkować, wykroić szklanką krążki o średnicy około 7 cm. Pośrodku każdego ułożyć łyżkę farszu i zlepić pierogi. Wrzucać je partiami do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku.
Zamieszać, przykryć i gdy pierogi wypłyną, odkryć je i gotować jeszcze 2–3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Podawać polane podsmażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz