sobota, 19 maja 2012

Snikers z bitą śmietaną

Składniki

Ciasto:
1/2 kg mąki 
1/2 szklanki cukru 
2 lub 3 łyżli miodu /może być sztuczny/ 
2 lub 3 jaja 
1/2 margaryny

Warstwa ze śmietany:
śmietana kremówka 0,5 litra 
1 mała żelatyna /3 łyżeczki/
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru

Warstwa z karmelu:
1 puszkę mleka słodzonego kondensowanego

posypka: orzechy włoskie



Przygotowanie

Wymienione produkty na ciasto ugniatamy, dzielimy na dwie części, wałkujemy je i placki nakładamy wałkiem na blaszki. Pieczemy krótko, 20 minut placki będą ciemne i twarde, łatwo wypadną z blachy/ Jak jest rozgrzany piekarnik, wystarczy nawet 15 minut /trzeba pilnować, żeby się nie spaliły/. Każdy placek pieczemy osobno. Placki można sobie upiec np dzień wcześniej.
bita śmietana: śmietanę mocno schłodzić /najlepiej włożyć na kilka minut do zamrażalnika/ zimna się dobrze ubija. Ubić mikserem, dodać cukier i cukier waniliowy , a na końcu żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki przegotowanej i lekko ciepłej wody.Dobrze zmiksować natychmiast żeby nie powstały grudki z żelatyny.
Warstwa z karmelu: 1 puszkę mleka słodzonego kondensowanego gotujemy 3 godz. w garnku z wodą tak aby puszka była schowana w wodzie /można ugotować tyle puszek ile się zmieści w garnku , na zapas. Jak już wszystko jest przygotowane to przekładamy :
na 1 placek wyłożyć śmietanę, na nią drugi placek a na nim wyłożyć z puszki karmel, na karmel rozdrobnione orzechy włoskie. Wygląda na skomplikowany i pracochłonny, ale to tylko pozory, w rzeczywistości robi się go szybko i zawsze się udaje.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz