wtorek, 1 maja 2012

Zupa kukurydziana

Składniki


puszka kukurydzy
2 łyżki masła
2 cebule
1,2 l bulionu lub rosołu (moze byc warzywny)
100ml śmietany 18% do zupy
kostka sera topionego ementaler
szczypta gałki muszkatołwej
sól
pieprz
natka pietruszki
grzanki




Przygotowanie

Cebule posiekać, zeszklic na masle. Otworzyc puszke kukurydzy. Wode z puszki doalc do bulionu a kukurydze wrzucic do cebuli.  Smażyc kilka minut. zawartosc patelni dodac do zupy, doprawic sola, pieprzem, dac serek i mieszac az do roztopienia sie go.  Doprawic gałką. Gotowac 15 minut. Wsypac natke. Na patelni na łyzce masła usmazyc grzanki.  Zupe wlac do miseczek, posypac grzankami. Mozna dodatkowo posypac startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz