środa, 2 maja 2012

roladka makowa

Składniki

10 dag. cukru

1 cukier waniliowy

10 dag. maku

8 żółtek

4 białka

8 dag. migdałów

4 dag. mąki

¼ litra mleka

masło do formy

MASA MIODOWA

½ szklanki miodu

5 dag. płatków migdałów

SKORUPKA BEZOWA

2 białka

6 dag. cukru

3 dag. płatków migdałów





Przygotowanie

1. Mak połucz , dobrze osącz . Następnie przełóż do miski i zalej wrzącym mlekiem , odstaw na 2 godziny . Odcedź , osącz , trzykrotnie przepuść przez maszynkę .

2. Przygotuj ciasto : żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym . Dodaj mąkę , mak , i zmielone migdały . Białka ubić na sztywno , przełożyć do masy , ostrożnie wymieszać .

3. Blachę posmarować masłem i przełóż ciasto , rozsmaruj na grubość 1 cm . Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika , piec 20 minut w temp . 175*C.

4. Ciepłe ciasto upieczone przełożyć na ściereczkę i uformować roladę.

5. Przygotować masę : Miód wymieszać z płatkami migdałów , podgrzać w rondelku nie przerywając mieszania . Roladę rozwiń posmaruj masą i ponownie uformuj rolade w ciasnym rulonie , ułóż na blasze . Białka ubij z cukrem , pianą posmaruj roladę i posyp płatkami . Piecz w temp 120*C aż beza się lekko zarumieni .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz