wtorek, 15 maja 2012

Udka z kurczaka z jarzynami - obiad jednogarnkowy

Składniki

Przepis dla 6 osob

6 udek kurczaka
6 srednich marchewek (ew. wiecej tzn, wg gustu domownikow)
po 2-3 ziemniaki na osobe
300g mrozonego groszku
2-3 cebule
(mozna tez dodac kawalek kalafiora albo brokulow)
czosnek w zábkach
troszke tluszczu, np. maslo czy margaryna
sol
pieprz
ew. dodatkowe przyprawy, jakie lubimy.
Moze byc tez zielona cebulka



Oczywiscie mozna zrobic takie danie z tylko jedna nozka kurczaczkowa lub dwiema.. jak komu potrzeba, tylko pomyslec aby naczynie bylo na tyle duze, ze wszystko sie zmiesci.



Przygotowanie

Ziemniaki umyc, obrac i pokroic na kawalki jednakowej wielkosci, wzorujac sie na najmniejszych. Jesli mamy male moga zostac w calosci. Tak samo zrobic z marchewka, umyc, obrac, pokroic na rowne nie zbyt male kawalki. Ceule obrac, pokroic na cwiartki. Kurczaka umyc, posolic, natrzec przyprawami. Czosnek mozna dodac w calych zabkach lub pokroic wg.uznania. Groszek dodaje sie bezposrednio mrozony. Przygotowac brytfanke, odpowiednio duza aby zmiescilo sie do niej wszystko. Na dno ulozyc ziemniaki i marchewke. Na tak przygotowane jarzyny ulozyc przyprawione udka, po bokach powciskac cebule. Dodac kawalki masla lub innego tluszczu. Jarzyn nie musimy solic, poniewaz w ten sposob pieczone w piekarniku uzyskaja swoj wlasny smak, przez sole mineralne, ktore w inny sposob gotowania wylewamy z woda.... Piekarnik wlaczyc na 180°. Brytfanke zamknac pokrywa i wsadzic calosc do piekarnika. Teraz mozemy podniesc temp. w piekarniku do 200°C i na poczatku intensywnie podpiec potrawe. Dodac groszek. Po 30 minutach zredukowac cieplo do 160°C i nastepna godzine tak zostawic. Mozna raz wyjac u pieca i podlac wytworzonym sosem . Tluszcz dodajemy aby kartofle nie przykleily sie do brytfanki. Groszek jest opcjonalny. Kartofle jak i marchew i cebula powinny byc zawsze. Pozostale jarzyny wg zachcianki. Po 1 1/2 godziny odkryc i piec bez przykrycia. Mozna troche bardziej zagrzac piekarnik, wtedy udka beda mialy chrupiaca skorke.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz