czwartek, 3 maja 2012

piersi kurczaka z ananasem

Składniki

5 podwójnych piersi z kurczaka
750 ml śmietany kremówki 30%
500g pokrojonych pieczarek w solonej zalewie
puszka ananasa w kostce
6 łyżek soku z ananasa
2 zupy cebulowe
1/2 łyżeczki curry
pieprz, sól



Przygotowanie

Piersi płuczemy, suszymy i kroimy na kawałki. Do śmietany dodajemy zupy cebulowe, curry, pieprz i sok z ananasa. Wszystko dobrze wymieszać,aby proszek z zup rozpuścił się. Piersi połączyc z odsączonym, pokrojonym ananasem, odsączonymi pieczarkami i polać wszystko śmietanką z przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Odstawiamy na noc do lodówki.Na drugi dzień po wyjęciu z lodówki sprawdzamy czy jest dobrze doprawione, można dodać jeszcze pieprzu i soli, przemieszać i wstawić do piekarnika. Piec 50-60 min w temp.1800 C. W czasie pieczenia przemieszać 1-2 razy.
Najlepiej smakuje do ryżu, ale też można podawać z makaronem.

Smacznego!!!
Przepis pochodzi od mojej teściowej z Niemiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz