wtorek, 1 maja 2012

Sałata zielona

Składniki

1) sałasta lodowa lub krucha cukrowa
2) 2 jajka ugotowane na twardo
3) 200 ml śmietany (nalepiej 9%)
4) sok z 1/2 cytryny
5) 1 łyżeczka cukru
sól,pieprz do smaku (można dodać łyżeczkę
musztardy kremskiej)



Przygotowanie

Sałatę dobrze płuczemy pod bieżącą zimną
wodą,suszymydokładnie w ręczniku papierowym i rwiemy palcami na małe kawałki.(nie kroić nożem bo od metalu czrnieje).Sałatę umieszczamy w salaterce.
Jejka obieramy i jedno jajko całe oraz
białko z drugiego jajka siekamy dość grubo
i posypujemy sałatę.Zółtko z drugiego jajka
rozcieramy razem ze śmietaną,cukrem
sokiem z cytryny oraz łyżeczką musztardy
na gładką masę,którą wylewamy na sałatę.
Delikatnie mieszamy składniki i posypujemy
pieprzem.Solimy tuż przed wydaniem na stół,gdyż sól powoduje że sałata więdnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz