środa, 23 maja 2012

Rogale

Składniki

ciasto

1 kg. mąki
4  jaja
1 kost. margaryny ( 25 dkg. )
3 łyżki cukru
10 dkg. drożdży

nadzienie

3 łyżki kakao
1/3 kost. margaryny( cała kostka 25 dkg, )
3/4 szkl. cukru
1 szkl. wody
1 szkl. tartej bułki
olejek migdałowy
rodzynki



Przygotowanie

Drożdże zalać małą ilością mleka, dodać odrobinę cukru, rozmieszać.
Do mąki dodać margarynę, cukier, jaja, posiekać wszystko nożem, dodać drożdże ( nie muszą być wyrośnięte ) dalej siekać nożem, następnie wyrobić ciasto rękami.
Odstawić w zimne miejsce do wyrośnięcia, około 2 godziny.
( lodówka albo balkon )
Nadzienie
Tłuszcz+woda+cukier zagotować, wsypać tartą bułkę +kakao+rodzynki zagotować na końcu dodać olejek
Ciasto podzielić na części, z każdej rozwałkować koło, podzielić na trójkąty, nakładać nadzienie, zwinąć rogale.
Posmarować białkiem i upiec.
temperatura 180
czas ok, 15 minut
Polukrować, można posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz