wtorek, 29 maja 2012

Jukatańska zupa cytrusowa

Składniki

2 cebule
15 dużych ząbków czosnku, nie obranych
1 łyżka oliwy z oliwek cxtra yirgin
1,3 l wywaru z warzyw, kurczaka lub ryby
225 ml wody
8 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
szczypta suszonego oregano
1 świeże zielone chilli. wydrążone i posiekane
szczypta mielonego kminku
1/2 łyżeczki skórki z grejpfruta, drobno startej
1/2 łyżeczki skórki z limonki, drobno startej
1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy.
drobno startej sok i pokrojony w kostkę miąższ z 2 limonek
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 grejpfruta
sól i pieprz

Do dekoracji:
chipsy tortiiia lub smażone na chrupiące paski z tortilli
2 łyżki świeżej kolendry. posiekanej



Przygotowanie

1 nie obraną cebulę przekroić na połowy, a 2 obrać i drobno posiekać. Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem. Wrzucić połówki nie obranej cebuli i czosnek, smażyć na średnim ogniu aż zbrązowieją; czosnek powinien być miękki wewnątrz. Cebulę i czosnek zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Rozgrzać olej w rondlu i podsmażyć pozostałą cebulę, aż stanie się miękka. Dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Obrać usmażoną cebulę i czosnek, grubo posiekać i dodać do gotującej się zupy razem z pomidorami, oregano, chilli i kminkiem. Gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać skórki cytrusów, doprawić solą i pieprzem, gotować dalsze 2 minuty Zdjąć z ognia, wymieszać z miąższem limonki i sokami z cytrusów. Nałożyć zupę na talerze, ozdobić chipsami tortilla i kolendrą.


Kuchnia meksykańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz