poniedziałek, 7 maja 2012

Pieczarki faszerowane pomidorem i mozzarella

Składniki



dla 4 osob:

4 olbrzymie pieczarki ( ok 20 cm srednicy - im wieksze tym lepsze) lub 8 troche mniejszych

4 (8) grube plastry pomidora (dopasowane wielkoscia do kapelusza pieczarki)

kulka mozzareli
2 lyzki masla

2 zabki czosnku

sol,pieprz






Przygotowanie

Pieczarki obieramy, odcinamy nozke (najglebiej jak sie da).

Rozcieramy maslo z czosnkiem, duza iloscia soli i pieprzem.

Smarujemy maselkiem czosnkowym kazdy kapelusz pieczarki z obu stron (tak jakbysmy smarowali chleb) a nastepnie kladziemy na sucha patelnie. Obsmazamy z obu stron.

Ukladamy kapelusze na blasze, blaszkami do gory. Na kazedej kladziemy plaster pomidora(solimy) oraz mozzareli.

Pieczemy ok 15-20 min w 200stopC, az pieczarka pusci sok.
Na ostatnie 5 min warto wlozyc ja pod grilla aby ser sie zrumienil.

Mozzarele mozna zastapic innym rodzajem sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz