wtorek, 1 maja 2012

Parówki w cieście

Składniki

ciasto:
 2 kg mąki
 2 łyżki soli
10 dag drożdży
 4 żółtka
 1l mleka
 1 szkl oleju

nadzienie:
1 kg cienkich parówek
5 cebul
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
majeranek
kminek



Przygotowanie

W 0,5 l mleka rozpuścić drożdże z 2 łyżkami mąki.

Do miski wsypać mąkę, dodać wszystkie składniki i zaczyn. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić z przyprawami na oliwie.

Brać po łyżce ciasta, formować placuszek, na środek położyć pół parówki z łyżeczką cebulki, dobrze skleić. Ułożone na blaszki postawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smarować białkiem (można posypać kminkiem).

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 0,5 godziny.

Można podawać z barszczykiem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz