sobota, 19 maja 2012

Kalafior zapiekany z serem

Składniki

kalafior


ser żółty 

lyżka masła


pieczarki (niekoniecznie)


śmietana 18%


tarta bułka 


przyprawy wedle uznania, ja dodaję troche soli, pieprz, jakieś zioła i ostrą paprykę





 


A tutaj połączenie moich trzech ulubionych warzywek: fasolki, brokuła i kalafiora. Każdą warstwę smarowałam śmietaną z przyprawami, posypywałam bułką tartą i żółtym serem.


   



 


 





Przygotowanie

Wymoczone w wodzie kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy wodę z solą, na gotującą wrzucamy kalafior, gotujemy na średnim ogniu ok. 8 minut, tak żeby kalafior się nie rozgotował. 

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem

Rozkładamy odsączone z wody kawałki kalafiora, pieczarki pokrojone w plasterki. Do śmietany dodajemy przyprawy i wylewamy to na kalafior:

 posypujemy serem (nie miałam w kostce tylko w plasterkach tym razem więc go tylko pokroiłala), tartą bułką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200oC) na 15-20 minut

 

 

A tak wygląda po wyjęciu:

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz