czwartek, 22 marca 2012

zupa z kabaczka

Składniki

Przygotowanie: ok. godziny


Składniki: 2 kabaczki, 1 cebula, 2 gałązki selera naciowego, 1 szklanka ryżu, 1 litr wody, pół litra mleka, 4 łyżki oliwy, szczypta cuku, sól, biały pieprz, 1 pęczek natki pietruszki



Przygotowanie

 Kabaczek obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy posiekaną cebulkę, pokrojonego selera. Wsypujemy ryż i zalewamy wodą. Gotujemy tak długo, aż warzywa i ryż będą miękkie. Następnie zupę przecieramy przez sito albo miksujemy. Podgrzewamy, dodając mleko, oliwę, odrobinę cukru. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Potem zmiejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zupę podajemy w miseczkach, posypaną natką pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz