poniedziałek, 26 marca 2012

Zupa pomidorowa z muszelkami

Składniki

Na 3 litry zupy...
- porcja rosołowa
- włoszczyzna (3/4 marchewki, kawałek selera, 2 pietruszki)
- 4 liście laurowe
- oregano
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kostka pomidorowa x3 (Sposób na pomidorową Kucharek)
- ziarenka smaku 3 łyżki
- sól, 2 łyżeczki cukru
- łyżka masła

- puszka pomidorów
- przecier pomidorowy (Pudliszki) 50g.
- śmietana kremówka 2 łyżki
- mąka 1 łyżka
- makaron muszelki



Przygotowanie

Gotujemy wywar na porcji rosołowej (najlepiej ok godziny na małym ogniu) z dodatkiem 2 płaskich łyżeczek soli i cukru, potem dodajemy włoszczyznę (dużo marchwi) i przyprawy (nie dodajemy jeszcze ziarenek smaku i kostek pomidorowych). Gotujemy nadal na małym ogniu ok pół godziny. Potem przecedzamy wywar i dodajemy pomidory z puszki, marchewkę. Teraz doprawiamy ziarenkami smaku oraz kostkami pomidorowymi pamiętając by wszystko cały czas gotować na małym ogniu ok 15 min. W między czasie osobno ugotować makaron.
Do pół litrowego naczynia wlać ok. 1 szklankę zimnej wody, dodać 1 łyżkę mąki (roztrzepać), potem 50 g. przecieru pomidorowego i na koniec 2 łyżki śmietany kremówki i dobrze rozmieszać. Jeśli wyjdzie bardzo jasny kolor to dodać jeszcze koncentratu. Wszystko rozmieszane wlać do gotującego się wywaru z pomidorami. Zagotować po czym doprawić ewentualnie do smaku szczyptą soli. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do zupy. Zupa powinna być słodkawa. Naprawdę pyszna :) Dzieci szczególnie ją uwielbiają :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz