środa, 7 marca 2012

Pączki teściowej

Składniki

        mąka  50  dag
       cukier   10  dag,
        olej        2   łyżki,     
        żółtka jaj  5 szt, 
         mleko    1 szkl,
        drożdże    5 dag,
        sól   szczypta
      spirytus    1 łyżka  
      lub ocet  1 łyżka

konfitura najlepiej z płatków róży - nadzienie
smalec lub planta 1 kg        do smażenia
cukier puder     do posypania                          



Przygotowanie

  Do miski przesiać mąkę.
Przygotować rozczyn z drożdży, odrobiny mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki.
Rozczyn wlać do zagłębienia zrobionego w mące.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać je do mąki.
Następnie wlać do majki mleko, dodać sól i spirytus (ocet). Wyrabiać ciasto dokładnie, dolać olej i wyrabiać je dalej-tak długo, aż będzie odstawać od ręki.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ciasto wałkować porcjami na grubość 1 cm. Wykrawać krążki, nakładać po 1 łyżeczce konfitury, i zamykać pączki, formując kulki. Pączki układać na posypanej mąką deseczce, sklejeniem do dołu.

Gdy wyrosną, smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smażenie zacząć od strony nie klejonej.

Pączki dobrze osaczyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem (cukrem pudrem rozprowadzonym odrobiną wody).      




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz