piątek, 23 marca 2012

Tort Książka

Składniki

Biszkopt jasny:

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

Masa Ananasowa:

2 puszki ananasów
2 budynie smietankowe
mleko
5  łyżek mąki pszennej
1 kostka masła
1 kostka margaryny
9 łyżek cukru
5 żółtek

dobra czekolada mleczna

Do ponczowania:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Do posmarowania tortu :

1,5 kostki masła
cukier puder do smaku

Masa cukrowa:

80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 
4  łyżeczki żelatyny 
70 ml wody

Dekoracja:

dobrej jakosci czekolada gorzka
złoty barwnik w proszku
hostia







Przygotowanie

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń  przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Tortownicę o wymiarach 35 cm długości i 21 szerokości (mierząc dno formy  ) wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Z połowy składników upiec jeszcze jeden biszkopt w foremce o wymiarach : 32 cm. długości i 19 cm. szerokości (mierząc dno formy)

Kiedy większy biszkopt wystygnie nalezy przeciąć go na pół. Mniejszy biszkopt zostawiamy w całości .



Kawe rozpuszczamy w szklance gorącej , przegotowanej wody .

Delikatnie ponczujemy pierwszy biszkopt



Masa Ananasowa:

-Sok z 2 puszek ananasów przelewamy do naczynia. Nad naczyniem z sokiem ustawiamy cedzak do którego wsypujemy ananasy, kroimy ananasy w małe kawałki i wyciskamy z nich sok , odstawiamy  aby sok wyciekł z ananasów .

-odlewamy 0,5 litra soku z ananasów , wlewamy do garnka , w którym będziemy gotowac budyń.

-do osobnego naczynia wlewamy pozostały sok , jeśli nie ma 0,5 litra to dolewamy mleko .

- do soku z mlekiem dodajemy 2 budynie , 5 łyżek mąki pszennej,5 żółtek i 9 łyżek cukru .

- do gotującego sie soku wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy mikserem az masa sie zagotuje.

- ucieramy masło i margaryne  , dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle mieszając mikserem . Na koniec dodajemy odsączone kawałki ananasów .

Mase dzielimy na 2 częsci.

Pierwszą część nakładamy na naponczowany biszkopt.



Czekolade kroimy w kosteczke i połową posypujemy mase



Przykrywamy drugą częścią większego biszkoptu , ponczujemy kawą ,kładziemy pozostałą masei czekolade  formując wypukłe strony ksiażki



tort pokrywamy mniejszym biszkoptem



w środku robimy rowek , odstające boki mniejszego biszkopta odcinamy ostrym nożem,

Do posmarowania tortu :

Masło ucieramy dodajac cukier puder.

Powstała masą pokrywamy dokładnie tort .

 

Masa cukrowa:

Opis wykonania znajduje sie tutaj:

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis30981.html 

Wałkujemy mase na prostokątny placek , przenosimy na przedramieniach mase i kładziemy na tort. Odcinamy  wystające boki.




Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej , zrobić rożek z kartki papieru , wlas czekolade do rożka i zrobić napis i wzorki po bokach tortu. Zostawić miejsce na hostie




W wolne miejsce na hostie kładziemy małą ilość masy ( tej , którą smarowaliśmy wierzch tortu ) do masy przyklejamy hostie.
Złoty barwnik rozrabiamy z małą ilością wody i  malujemy pędzelkiem gdy juz zastygnie czekolada .

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz