poniedziałek, 26 marca 2012

Wyśmienite naleśniki babuni

Składniki

*3 jajka*
*0,5kg mąki*
*0,2l wody niegazowanej ( np. Cisowianka)*
*1l mleka*
*Poł łyżeczki soli*
*Olej np. ryżowy*
*NADZIENIE!*



Przygotowanie

Do średniej wielkości garnka wlej litr mleka, dodaj pół kilograma mąki.
Następnie rozbij 3 jajka. Odseparuj żółtko od białka. Zółtko wrzuć do uprzednie wymieszanej "masy". Z białek zrób pianę.
Mieszając naszą "masę" powoli i subtelnie dodawaj pianę oraz wodę mineralną.
Na koniec dodaj szczyptę soli.
Włóż garnek na około 20 minut do lodówki.
W międzyczasie możesz zrobić sobie herbatę, tudzież wypić kufel jasnego, pełnego, piwa słodowego.
Następnie wyciągami po 20 min garnek z lodówki.
Włączamy ogień na kuchence. Kładziemy patelnie. Nalewamy troszkę oleju na patelnie aby uniknąc spalenie naszych smacznych naleśników.

Smażymy naleśniki. Przewracając je, aby nie uległy nadmiernemu podgrzaniu. Następnie nadziewamy je i jemy.
SMACZNEGO :)

Nigdy nie jadłeś równie smacznych naleśników.

Kuchmistrz Wacław.

Porcja na około 5 osób sredniej budowy, lub na 2 osoby o większej masie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz