wtorek, 6 marca 2012

silnie czekoladowe ciasto

Składniki

Ciasto:

• 2 tabliczki czekolady (jedna gorzka)
• 4 łyżki wody
• 12 dag masła
• 4 jaja
• 12 dag cukru
• 10 dag mąki
• 2 łyżeczki proszku do
Krem czekoladowy:


• 230 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
• 5 łyżek wody
• 1 łyżka rumu lub wódki
• 2 duże jajka
• 1 łyżka cukru
• szczypta soli
• 1 szklanka śmietany kremówki
Polewa czekoladowa:
• 140 g mlecznej czekolady
• 110 g gorzkiej czekolady
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
• 160 g śmietany kremówki



 


 


 





Przygotowanie

Ciasto:
Czekoladę rozpuścić na parze z wodą, dodać masło, wymieszać, ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać czekoladę, mąkę, i pianę z białek.
Piec w natłuszczonej formie 35 min w temp. 180°C.
Gdy ciasto wystygnie przekroić je na 2 krążki.

 

Krem czekoladowy :

Wgarnuszku w ymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może byc ciepła) i miskować tylko do połączenia się składników.
W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Polewa czekoladowa:

Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz