Składniki
1 mały kalafior - podzielić na różyczki 3 marchewki - pokroić w cienkie plastry 1/2 selera naciowego - pokroić w 1 cm plastry 50 dag białej kapusty - poszatkować1 cm świeżego imbiru - obrać i pokroić w plasterki 1 cebula 1 łyżka oleju 1,5 l rosołupęczek dymkisos sojowy 1 łyżka pasty sambal (sambal to ostra pasta na bazie chili i innych przypraw wykorzystywana jako sos lub przyprawa do dań)
! ! ja osobiście dodaję tylko pół łyżeczki pasty ....
gałązka natki pietruszki lub kolendry
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę i imbir.
Zalać rosołem, dodać kapustę, marchew, seler i kalafior - gotować 10 minut.
Zupę przyprawić do smaku sosem sojowym i pastą sambal ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy można dodać łyżkę ....jeśli nie zmniejszcie porcję!)
Rozlać do miseczek, posypać dymką, można również udekorować zupę gałązką natki pietruszki lub kolendrą.
Smacznego :)
Ps. Przepis dostałam od siostry mojego męża, zupa jest dość ostra ...ale na pewno stanowi alternatywę dla "zwykłej" jarzynówki.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz