sobota, 17 marca 2012

Ryba po grecku, duszona

Składniki

1,5 kg ryby lub filetow
4 lub 5 duzych marchewek
2 srednie pietruszki
1 por
1 seler sredni
3 wieksze cebule
0,5 szklanki oleju
koncentrat pomidorowy
1 lyzeczka papryki slodkiej
2 liscie laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sok z cytryny
cukier i sol



Przygotowanie

Jarzyny oczyscic i zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wlozyc do duzego garnka lub brytfanki z mocno nagrzanym olejem,podlac kilkoma lyzkami wody ,dodac liscie ,ziele ,sol i cikier . Dusic na malym ogniu ok 15 min.Nastepnie dodac koncentrat i jeszcze ok .3-4 lyzki wody.Gotowac jeszcze ok . 15 min.Przyprawic sokiem z cytryny i papryka.Oczyszczona rybe lub filety pokroic w kawalki(wg. uznania), wlozyc do garnka podlac mala iloscia wody i dusic do miekkosci.Wyprobowany, polecam .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz